Kako dobro poznate prostor ob Soči in Tolminki?

Veste katerim živalim in rastlinam reki nudita življenjski prostor?

Ste že imeli priložnost nanj pogledati skozi oči različnih strokovnjakov?

 

Pridružite se nam in pod strokovnim vodstvom spoznavajte raznoliko biodiverziteto. Odlična priložnost za vse, ki imate radi ta prostor, ljubitelje narave, družine z radovednimi in ukaželjnimi nadobudneži, učitelje, fotografe …

 

Preživite malce drugačen dan v naravi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PROGRAM OPAZOVANJ

Petek, 14. april 2023

  • 17.00–18.55 PTICE OB SOČI IN TOLMINKI

Peter Razpet z Zavoda za gozdove Slovenije nas bo popeljal v svet vodne in obvodne perjadi. Začeli bomo na sotočju Soče in Tolminke ter se sprehodili ob Soči gor-vodno. Koliko ptic bomo prepoznali po njihovem videzu ali oglašanju? Nam bo uspelo katero priklicati?

Zaradi narave opazovanj bo ta skupina štela od 10 do največ 12 oseb.

 

  • 19.00–22.30 PESTROST NOČNIH METULJEV

V izjemni svet nočnih metuljev nas bo popeljal raziskovalec Bojan Zadravec z Zavoda za gozdove Slovenije. Po uvodni predstavitvi z ogledom njegove zbirke izbranih metuljev, ki bo potekala na Posoškem razvojnem centru (Trg tigrovcev 1, Tolmin), bomo skupaj odšli na lokacijo na prostem, kjer bomo spoznavali in odkrivali pestrost nočnih metuljev. Hkrati bo potekal tudi popis vrst metuljev, ki jih bomo videli. Odlična priložnost, da med drugim pobliže spoznate, kako izgleda delo raziskovalcev.

 

Sobota, 15. april 2023

  • 8.30–10.30 BOTANIČNI SPREHOD V LOG

Po poplavnem in obrežnem gozdu Soče, se bomo podali s fitocenologom Igorjem Dakskoblerjem in ljubiteljskim mikologom Gregorjem Podgornikom. Spoznavali bomo pestrost in bujnost vlagoljubnega rastja (drevnin, podrastja, gob, invazivk ipd.) ter odzive sestojev in dreves na različne spremembe v okolju. Naša izhodiščna točka: pred barom Paradiso v Tolminu.

 

V primeru dežja bo program prestavljen na 21.–22. april 2023.

 

Več informacij dobite ob prijavi pri:

Patriciji Rejec (Posoški razvojni center), patricija.rejec@prc.si, 051 310 505.

 

Aktivnosti so za udeležence brezplačne, saj bodo izvedene v okviru projekta River BioBlitz FVG 2022, ki ga financira dežela Furlanija Julijska krajina.

 

Vir fotografij: www.homeriverbioblitz.org/